Jordi over de passie binnen het team: “dan staan we hier om vier uur ‘s nachts met een groep om te zorgen dat het bier gevuld wordt zodat we in ieder geval geen nee hoeven te verkopen!”

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wat Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we met Jordi en Patrick van de bieren van de Veluwsche Schavuyt van brouwerij de Vlijt

Leestijd: 17 minuten

Zouden jullie jezelf kunnen voorstellen?

Jordi: Jij mag beginnen Patrick, jij bent de brouwer!

Patrick: Ik ben Patrick Leenders, bierbrouwer van de Veluwse Schavuyt oftewel brouwerij De Vlijt. Begonnen hier in 2017, dus inmiddels ruim drie jaar aan het werk. Eigenlijk in de brouwwereld terechtgekomen vanuit de hobby. Ik hoef niet meer zo lang te werken. Ik woon in de Betuwe, dus ik heb een mooi ritje voor de boeg.

Jordi: Hij komt ook altijd met de motor.

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt Patrick jordi clavel

Links Jordi en rechts Patrick van Brouwerij De Vlijt in Apeldoorn

“Zodra je bij een file komt, is het altijd goed weer met de motor” 

Dat is met dit weer (30 graden) wel lekker!

Patrick: Het is altijd goed weer op de motor. Zodra je bij een file komt, is het altijd goed weer met de motor. 

Jordi: Ik zit hier nu zo’n anderhalf jaar. Alles wat Patrick niet doet, doe ik. De marketing, verkoop, ervoor zorgen dat de producten daadwerkelijk in de schappen komen of op de tap nadat ze gebrouwen en afgevuld zijn. We hebben een team van zeven man en het leuke is, we zijn ook écht een team. Iedereen denkt mee. Als het bijvoorbeeld overdag te warm is af te vullen dan staan we hier om vier uur s nachts met een groep om te zorgen dat het werk doorgaat zodat we geen nee hoeven te verkopen! 

Hoe lang bestaat deze brouwerij?

Jordi:  Deze brouwerij bestaat sinds 2010, dus we vieren dit jaar ons 10 jaar bestaan! Maar het is begonnen een paar jaar eerder, drie jaar moet ik zeggen? 

Patrick: Nee, we zijn na drie jaar hier naar toe verhuisd. 

Jordi: In 2010 zijn we begonnen in het achterom, hier in de stad. Een klein proeflokaaltje, waar we het net even anders deden.De tap was niet zo neergezet (wijst naar een normale tap), maar net andersom. Zodat je als persoon zelf je biertje kon tappen. Dat is door een groepje, vermogende Apeldoornse vrienden op touw gezet. En die zeiden, ja we willen bier maken, leuk man, gaan we amber bier maken met honing. Daar weet jij dan wat meer van Patrick.

Op een gegeven moment konden ze het bier wel gaan brouwen, maar het was direct al weer op. Dus dan hadden ze zelf ook niks meer. Dus toen hebben ze gezegd, “wat gaan we doen?” Toen hebben ze de koppen bij elkaar gestoken, volgens mij met een mannetje of 20, gaan we doorzetten of blijven we in ons kroegje op maandagochtend brouwen?”.

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt

De ketels van de brouwerij

Patrick: Ze hadden dus de keuze om óf het bier elders te laten maken, om in ieder geval aan de vraag te kunnen voldoen, óf het zelf te gaan maken, maar dan moet je de schaal vergroten. Elders maken was voor hen geen optie want dan zou het geen Apeldoorns bier meer zijn. En dat was nou net de lol.

Jordi: Ze begonnen met Amber, al snel is het Blond erbij gekomen en nu hebben we een range van zes bieren die we hier brouwen. 

Inmiddels zijn we echt ver gekomen. Ik zit hier nog maar anderhalf jaar, en Patrick al iets langer. De schavuyt is natuurlijk opgezet door een aantal Apeldoornse doerakken, schavuyten om zomaar te zeggen. Al die gasten zijn 60, 65+ inmiddels. Dus dat moeten we nu gaan verjongen. 

Als je het etiket ook ziet, een beetje ouderwets. We gaan ook dat verjongen. We zijn een Veluwse Schavuyt, dus we willen een erkend Veluws streekproduct worden. In het begin haalden we ingrediënten overal vandaan maar dat gaan we niet meer doen. Wij gaan kijken naar een lokale boer, in dit geval een boer uit Vorst. Alles komt hier voor een behoorlijk percentage uit de buurt. Als we sinaasappel moet toevoegen, wordt het lastig. Maar in principe, zit daar zo’n percentage dat we een erkend Veluws streekproduct zijn geworden, of gaan worden moet ik eigenlijk zeggen. We zitten nu in die omslag.

Patrick: Het nieuwe graan staat (gebaart met zijn hand) zo hoog nu, dus dat wordt bijna geoogst.

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt

Patrick laat hier zien wat de opbouw van een fles bier is

Jordi: Dus nu is de omslag. We maken het oude bier op en gaan langzamerhand al onze bieren omzetten naar een écht Veluws streekproduct. Super gaaf! Mede door de corona tijd merk je dat dat lokale karakter, steeds meer gewaardeerd wordt ook. 

Dat is punt één. Punt twee is, dat we dus zeggen die schavuyten (de bieren), die moeten we wel een beetje verjongen, wat we hebben is dan een blond, een amber, een trippel, dat zijn allemaal lekkere biertjes, dat is fantastisch. Dat doet Patrick hartstikke goed, maar we moeten de klant wel bedienen. De bierliefhebber die blijft niet ons blond drinken, die wil ook wel eens een keer wat anders. 

Onze standaard range houden we in grote lijnen wel vast, maar we gaan éénmalige batches maken, nieuwe proefversies maken. Zo hebben we pasgeleden de lentebries gemaakt. We blijven innoveren in de biertjes.

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt

Botteling

Hoe meten jullie het succes van een biertje? 

Patrick: Als er veel vraag naar is. 

Jordi: We hebben een groep van zo’n 200 ‘vrienden van de Schavuyt’. Die vrienden dragen ons een warm hart toe. Die komen hier in het proeflokaal proeven als we iets nieuws hebben.

Patrick: Als we een biertje ontwikkeld hebben, zetten we hier een fust neer en nodigen de vrienden uit voor een avond samen. Dat gunnen we hen, en zo krijgen we meteen ook feedback op ons nieuwe bier.

Jordi: Het zijn al 250 vrienden!

Patrick: Die komen gelukkig niet allemaal, zeker nu. Want dan hebben we wel een probleem. Maar er komen er toch wel 50 – 60 op zo’n avond. Dan krijgen ze een biertje met wat uitleg en de vraag; wat vind je er van?

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt

Opslag

Weet jij welk bier je wilt als je de supermarkt inloopt? 

Patrick: Als ik nu een supermarkt in loop, dan weet ik al niet meer wat ik pakken moet. En dan zit ik nog in het vak! Dat je als klant binnenkomt en denkt; ja… Het is toch zo. En de jeugd, met alle respect, die gaat extremen zoeken. Ik heb ook wel eens op festivals gestaan dan zag ik ze bier tappen door de koffiebonen heen, dan zie je ‘m zo het glas in lopen. Dan denk ik: “ja leuk, kan ook natuurlijk”. 

Jordi: Het gaat om beleving. Ik vergelijk het altijd met de wijncultuur, die er altijd al is geweest, en nog steeds natuurlijk! Met de smaken, robuust, rood, noem het allemaal maar op. Op een gegeven moment stond ik in de slijterij (red. hij werkte daar), en zei ik; “gaan we niet meer doen”. Die mensen die zijn zo geïndoctrineerd door wijn, die weten dat al. We gaan verhalen vertellen. Douglas Green, die komt uit Zuid-Afrika, die is begonnen met een grote Amerikaanse truck langs de straat. En zo gaan we onze wijnen verkopen, ja doe mij maar een doosje! En dat is die beleving! Die smaak dat willen ze zelf ervaren. 

Patrick: “Honderden! Ik wil er nog wel honderden brouwen”

Flesvandeweek - Veluwse Schavuyt De Vlijt

Patrick bij de ketels

Ja, ik voel me als een kind in de snoepwinkel als ik in de slijterij sta! 

Jordi: Ja, maar dat is toch zo! ‘Doe nog maar één schepje, dank je wel mama!’ En dat is hetzelfde met de bierliefhebber. En uiteraard ging ik toen wel acht “biertasjes” maken, want die klant die zes Leffe Blond komt halen, dan zeg ik wel; ”Dan moet je die Schavuyt Blond ook doen en die andere en dan het verschil eens proeven!”. Want het bijt niet hé, er is ruimte genoeg voor al die jongens hé. 

Patrick: Het zijn geen concurrenten, het zijn concullega’s eigenlijk. 

Hebben jullie nog een biertje wat jullie hier graag willen brouwen? 

Patrick: Honderden! Ik wil er nog wel honderden brouwen, in mijn privé collectie zitten ook ik-weet-niet-hoeveel bier soorten in. Maar we hebben meer mensen te bedienen dan alleen mijzelf. Smaak is persoonlijk. Ik moet niet duizend liter voor mezelf gaan brouwen, dat is wel lekker en een leuke avond wordt dat! Maar de volgende dag, zal dat toch minder worden. Je moet denken aan je klantenkring. We zitten te denken aan een mooie stout of een porter of iets in die geest. Schwarzbier, je kunt alle kanten op. Kijk we gaan over naar een streekproduct, dus er gaat sowieso iets veranderen in ons aanbod. Het is minimaal hoor, maar er gaat wel iets veranderen. Het is meteen een mooie gelegenheid om wat aan de recepten te doen die hier al jaren zweven. 

Kun je iets vertellen over het amber bier? 

Patrick: Daar is het mee begonnen in 2010. Als een receptje van een home-brouwer die ook in het clubje zat. Hij had er prijzen mee gewonnen. Dat is de bakermat van Brouwerij de Vlijt. Het recept is vertaald want het werd destijds gebrouwen per 200 liter, dat is nu 1000 liter. Prima bier, smaakvol, beetje honing erin!

We gebruiken er een Engelse gister, die weinig smaak heeft. Dus wat je proeft, dat zijn de ingrediënten en niet zo zeer de gist.

Jordi: Het is puur!

Meer weten over de Veluwse Schavuyt van Brouwerij De Vlijt in Apeldoorn? Kijk hier op hun website: https://www.veluwseschavuyt.nl/

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 3: Het verhaal van Brouwerij Eembier

Ruud over bier brouwen: "Het is met afstand het mooiste vak wat er is!" Centraal…
Flesvandeweek

WEEK 35: Het verhaal van brouwerij de Hobbel

Michiel over de naam De Hobbel: “Op een gegeven moment gingen we veel hardlopen. Dat…
Flesvandeweek

WEEK 41: Het verhaal van brouwerij de Sallands Landbier Brouwerij

Wat Erik het lekkerste bier vindt?! ‘’Dan kies ik voor onze eigen IPA van de…