Op de vraag of alle 3 de brouwers een snor hebben: “Ik was altijd de enige maar sinds 14 dagen heeft er nog eentje een snor laten staan. Hij werd er gek van dat overal waar hij kwam iedereen vroeg waar zijn snor was”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij De Snor:

Leestijd: 4 minuten

Hoe zijn jullie begonnen met brouwen?

Jullie zijn nu op mijn huisadres in Arnhem. Hier ben ik begonnen als amateurbrouwer. Dat heb ik een jaar of 5 gedaan. Ik heb beneden in mijn kelder een klein kroegje en daar zaten we vaak met vrienden. Daar is ook dit idee ontstaan, aangezien ik al met pensioen was dacht ik “waarom ook niet”. Eerst ben ik me helemaal in gaan lezen en heb met die informatie een blond biertje gebrouwen. 

In hetzelfde rijtje huizen woonde een van mijn buren. Hij vond het leuk om mee te brouwen. Samen hebben wij De Snor opgezet. Dat werd als snel zo druk dat we er nog een derde man bij hebben gezocht. Hij heeft beschikking over een groot leegstaand pand in Velp. Daar gaan wij onze eigen brouwerij bouwen. Dan kunnen we over van huurbrouwen naar onze eigen brouwerij.

Hoelang ben je bezig voordat een biertje goed is?

We hebben een kleine proefopstelling hier staan. Gemiddeld hebben we toch zeker drie proefbrouwsels voordat een biertje goed is. We zijn behoorlijk streng naar onze bieren. Ik denk ook dat wij zo snel groeien vanwege de kwaliteit van onze bieren. Ze worden allemaal hoog gewaardeerd. 

Waar is jullie bier allemaal te koop?

Ons bier ligt bij enkele Mitra’s en Jumbo’s hier in de buurt van Arnhem. Sommige Jumbo’s bellen zelfs op: “wij zijn onze winkel aan het vernieuwen en we willen bieren van De Snor gaan verkopen”. Ook hebben we nu toestemming van Gall en Gall om landelijk al hun slijterijen te gaan benaderen. Het gaat best wel goed.

Hoe brouwen jullie voornamelijk

Nou, wij willen heel veel brouwen zolang het maar niet gewoon is. We hebben ooit een bock gebrouwen die we achteraf te gewoontjes vonden. Die hebben we het jaar daarop direct doorontwikkeld. Eigenlijk willen we dat je bij elk bier van ons net iets anders proeft dan je verwacht. Als wij een bier willen gaan brouwen lezen we ons eerst heel goed in. Over de mogelijke hopsoorten en kruiden en gisten en wat dat met een bier doet. Zo kom je tot een een recept en dat ga je dan proberen. Aan de hand van dat resultaat ga je vervolgens aanpassingen doen totdat je een lekker bier hebt. 

En waar komt jullie naam vandaan?

Ik ben natuurlijk een snordrager. Op vakantie kwam ik op een gegeven moment een heel mooi etiket met een silhouet van een ezel tegen. Dat wilde ik ook, ik was dus op zoek naar een afbeelding die je heel goed als silhouet kan gebruiken. Een snor leent zich daar erg goed voor. Plus dat ik er zelf een heb, was de keuze al snel gemaakt.

En hebben je mede brouwers ook een snor?

Ik was altijd de enige maar sinds 14 dagen heeft er nog eentje een snor laten staan. Hij werd er gek van dat overal waar hij kwam iedereen vroeg waar zijn snor was. Die derde gaan we niet zo ver krijgen ben ik bang, maar we blijven het proberen.

Op welke schaal brouwen jullie bier?

Wij zijn natuurlijk klein begonnen. Ik weet nog goed, de eerste keer 1000 liter, daar hebben we een hele poos genoeg aan gehad. Maar nu sinds een half jaar hebben we een paar keer een batch van 20 hectoliter gebrouwen en nu brouwen we 20 hectoliter per week. Het gaat echt heel hard nu.

Welk bier zien wij voor ons?

Jullie zien een Brut voor je staan. Dat is een champagne achtig biertje. We wilde graag iets aparts wat buiten de normale range van blond, tripel, IPA, enz valt. Het is een behoorlijke studie geweest om dat voor elkaar te krijgen. Dat is uiteindelijk wel goed gelukt. We vergisten het bier met champagne gist en brouwen met Nelson Sauvin (dat is een hopsoort die ook dat wijnachtige karakter naar boven brengt). Uiteindelijk hebben we een heel mooi bier gebrouwen. Van al onze bieren is het echt mijn favoriet!

Wanneer moet je dit biertje drinken?

Hij staat op de kaart bij een goed restaurant hier in Arnhem. Daar serveren ze hem heel veel bij visgerechten en zeevruchten. Eigenlijk overal waar champagne bij past, daar past deze Brute Snor ook heel erg goed bij. 

Oorspronkelijk hebben wij hem ook in champagne flessen gebotteld. Met een korfje en een capsuletje en dat was echt een hele feestelijke fles. Helaas kan dat niet waar wij nu brouwen maar als wij over gaan naar onze eigen brouwerij is dat zeker weer de bedoeling. 

Wat vindt u het allerbeste biertje ooit?

Van alle Snorren (de bieren van De Snor) vind ik de brute snor het lekkerst. Van andere bieren blijf ik La Chouffe een heel lekker bier vinden. Als ik in België ben koop ik altijd een krat La Chouffe en een krat Triporteur from Heaven. Dat is ook een blond biertje maar daar zit iets in – “ik zou willen weten wat” – wat mij heel erg aanspreekt. Dat is echt een leuk blond biertje. Helaas alleen in België te krijgen. 

Welk bier willen jullie nog een keer brouwen?

Sowieso een wit bier. Niet omdat dat nou zo speciaal is maar ik vind dat je dat gewoon in je aanbod moet hebben. Wel een witbier met een twist, dat ie net zoals al onze bieren toch wat bijzonderder is. Nu staat er een quadruppel op het programma en daarna komt er vanzelf weer een nieuw idee. Wat ik altijd heel mooi vind om te zien zijn die troebele New England IPA’s. Misschien wordt dat wel de volgende.

Meer weten over brouwerij De Snor? Bekijk hier de website: De Snor

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

Week 47: Brouwerij Avereest

Hans: "Wat goed gewaardeerd wordt is dat wij niet aan supermarkten leveren, wij willen het…
Flesvandeweek

BONUSVERHAAL: De Kersen Porter van Artemis

Theo over de etiketten: "Dat is de reden dat we op ieder biertje, een ander…
Flesvandeweek

WEEK 3: Het verhaal van Brouwerij Eembier

Ruud over bier brouwen: "Het is met afstand het mooiste vak wat er is!" Centraal…