Het is een mooie creatie; geen biertje dat na één keer verveeld”.

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij Waallicht:

Leestijd: 5 minuten

Wie ben je en waar zijn we?

We zijn in café Ons Thuis, een café voor whisky en speciaalbier in Nijmegen. Ik ben Simon, de eigenaar. Twee maanden geleden besloot ik om de (naar mijn mening) beste brouwerij van Nijmegen over te kopen en deze vanuit het café te gaan runnen. Nu staan we op het punt een professionaliseringsslag te maken, zodat we de gave bieren die hier worden gemaakt groter kunnen wegzetten in Nederland Bierland.

Vertel eens over de geschiedenis van de brouwerij.

Waallicht is drie jaar geleden opgericht door drie vrienden. Zij zijn heel klein thuis begonnen, maar inmiddels uitgebreid naar een behoorlijk volume. Dat doen ze heel erg goed. Er zijn heel veel verschillende bieren uitgeprobeerd, de ene keer met een beter resultaat dan de andere keer. Inmiddels is er een hele mooie kern van elkaar aanvullende bieren.

En welke van deze bieren staat er nu voor ons?

Dit is de Estus +1. Een Smoked Amber Ale – een bier dat gemaakt wordt met gerookte hop, en dat proef je terug. Het was ons idee om een subtiele rooksmaak toe te voegen, en dat is gelukt. Het overheerst de biersmaak niet. Ik vind hem briljant. Het is vloeibare bacon. Dit biertje is de reden dat ik de brouwerij heb overgenomen!

De Estus +1 is het paradepaardje van Waallicht. Het is een uniek bier, dat de zilveren prijs heeft gewonnen op het Moutfestival in Nijmegen vorig jaar. Door de frisse hoptonen blijft het biertje ook nog doordrinkbaar. Het is een mooie creatie; geen biertje dat na een keer verveeld. Je kunt er gewoon vijf, zes of zeven wegtikken.

De rook komt inderdaad goed terug, lekker voor bij een barbecue!

Onlangs organiseerden we samen met het beste Steakrestaurant van Nijmegen, Black Fox, een Steak-and-Scotch avond in het café. Hun kok stond hier op de barbecue steak te bereiden. Het was te warm voor scotch, dus toen hebben we de Estus +1 erbij gepakt. Een perfecte combinatie. De Estus +1 is een vloeibare barbecue in een flesje, en past perfect bij een een goede steak of een lekkere, vette hamburger. Of voor ’s avonds bij het haardvuur.

Er werd zelfs gevraagd of wij de Estus +1 op een private label willen brouwen. Maar dat doen we niet. Dit bier is ons vlaggenschip – je verkoopt ‘m op ons label, of je verkoopt ‘m niet.

Wat is het beste biertje ooit, eigenlijk?

Oei, dat is een hele moeilijke. Er is een Barrel-Aged Sour met ananas en kamille, die was echt belachelijk goed. Hij kost echter 25 per stuk, en het is erg moeilijk om ‘m te vinden in Nederland. In Nederland ga ik voor de 400 Volt van Stadsbrouwerij Eindhoven. Een Barrel-Aged Stout die op Bunnahabhain vaten heeft gelegen. Deze is echt perfect in balans.

Meer weten over brouwerij Waallicht? Bekijk hier de website: Waallicht

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 6: Het verhaal van havenbrouwerij Het Brouwdok

Leon: “We hebben buitendijks een horecazaak gekoppeld aan de brouwerij, daar verkopen we ons bier,…
Flesvandeweek

WEEK 40: Het verhaal van brouwerij Pauw

Harry: ‘’Waar mijn bieren lekker bij smaken? Haha, vooral bij zout en chips!’’ Centraal in…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…