Frenk: ‘’We zijn nu in Neerlangel, een heel klein gehucht met de meeste brouwerijen per inwoner. We hebben één record en dat is deze. Niet vergeten haha.’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij De Kluys:

Kan je jezelf introduceren?

Ik ben Frenk van brouwerij De Kluys. We zijn nu in Neerlangel (Brabant), een heel klein gehucht met de meeste brouwerijen per inwoner. We hebben één record en dat is deze. Niet vergeten haha. Er wonen maar 50 mensen totaal, maar er is dus een brouwerij! Wij maken de Godfried Bieren en zijn sinds 2017 bezig de markt te bestormen met de Godfried.

Hoe zijn jullie begonnen?

Sinds 2013 zijn Doris en ik (Frenk, red.) eigenlijk begonnen als hobbybrouwers en sindsdien zijn we aan het ontwikkelen gegaan. We wilden niet direct beginnen met een hele rigoureuze bierstijl, dus begonnen we met een tripel. Daar hebben we wel een eigen twist aan gegeven, door een amber tripel uit te brengen. Naast deze tripel waren we bezig met het ontwikkelen van een blond bier en een gerstewijn.

De tripel was van deze drie bieren als eerste klaar en in november 2017 hebben we deze uitgebracht. Uiteraard met grootse lancering voor de mensen die ons hier al kenden. Een aantal maanden later hebben wij op het Nederlands Speciaalbier Festival in Den Bosch gestaan, destijds de grootste van Nederland. Hier hebben we ons tweede bier gelanceerd. Het eerste bier, de tripel, heet trouwens Godfried met den Baard. Het tweede bier heet Blonde Godfried. Als brouwerij De Kluys hebben wij dus echt een merknaam bedacht voor ons bier: Godfried.

Vanwaar deze naam?

De naam Godfried heeft een relatie met het gebied waar wij nu zijn. In het gebouwtje hiernaast, waar Doris destijds woonde, zijn wij begonnen met brouwen in het kleine keukentje. Dit was voorheen een oude kluizenaarswoning en tot ongeveer 2007 heeft er een monnik gewoond. De kerk die erbij staat heeft hij helemaal opgeknapt, dit is overigens één van de oudste kerkjes van Brabant. Dit kerkje is gebouwd in de elfde eeuw en in die tijd leefde Hertog Godfried met den Baard hier. Vandaar de link naar deze naam en de regio. Bijna niemand kent Godfried, Hertog Jan is natuurlijk een stuk bekender in deze regio. Maar Godfried was eigenlijk degene die vier generaties voor hem de scepter zwaaide over het gebied dat nu Brabant is. 

Waar de naam Godfried met den Baard vandaan komt? Destijds had hij op den duur best veel macht over deze regio, maar omdat hij de verkeerde keizers kandidaat steunde werd deze macht hem afgenomen. Hij zei tegen zijn vader: ‘’ik scheer mijn baard niet, totdat ik weer de baas ben.’’ Dat heeft hij voor elkaar gekregen, hoewel hij toen geen hertog meer was. Zijn zoon heette namelijk ook Godfried, de zoon daarvan ook en de zoon daarvan ook weer. Het lukte deze vierde generatie om het echte hertogdom voor elkaar te krijgen. 

Wij heten dus brouwerij De Kluys door de monnik/kluizenaar die solitair woonde in het keukentje waar wij begonnen te brouwen en onze merknaam Godfried danken we aan de geschiedenis en de link met deze regio.

Hebben alle bieren een link naar Godfried?

Ja eigenlijk heet elk bier Godfried. Godfried met den Baard is de amber tripel, Blonde Godfried is ons Belgisch blond bier en Wapen van Godfried is een gerstewijn van 10%. Daarnaast hebben we op de gerstewijn nog een andere serie gebaseerd: Godfried Barbatus. Dit zijn allemaal barrel aged bieren, waarvan we laatst de eerste hebben uitgebracht. De andere twee liggen nog te rijpen in de opslag. De eerste Barbatus is gemaakt op een portvat, nu hebben we nog een Schots whiskyvat liggen en een rumvat met rum uit de Caribbean.

Is de eerste goed gelukt?

Ja, de eerste waren we binnen twee maanden allemaal kwijt! Nou ja, allemaal… 1 vat, dat is 225 liter en dus 700 flessen bier. Welke we zowel in grote en kleine fles uitbrengen. Het zijn wel echt specials, met een kleine oplage die maar eenmalig worden uitgebracht. We willen nog wel gaan uitbouwen op de Barbatus met nog meer variaties van de barrel aged bieren. Naast de Barbatus hebben we ook nog een seizoensbier: Godfried over de Rooie, een kersenbier. 

Willen jullie die uitbreiding alleen doen met barley wines, of?

De eerste drie worden wel barley wines, maar ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd hoe Blonde Godfried op een whiskyvat of jenevervat smaakt. Dat lijkt mij een mooie combinatie. Alleen om te beginnen met vatrijpen, daar moet je namelijk best veel kennis voor hebben, zijn we eerst begonnen met een wat zwaarder bier. Doordat een zwaar bier moutig en donkerder is, heb je minder snel dat iets echt heel erg overheerst. Het karakter van Wapen van Godfried, die blijf je in de Barbatus echt gewoon goed proeven. Dat heeft al een krachtiger smaak van zichzelf en dat past goed bij de port en de gerstewijn.

Hebben jullie nog andere bieren in de planning staan?

Op dit moment zijn we nog druk bezig met de verbouwing. Er stonden veel bierfestivals op de planning, maar deze gingen door corona niet door. Hierdoor hadden we extra veel tijd voor de verbouwing en deze is bijna rond. Als eerste willen we de komende maanden het Wapen van Godfried terug op de markt brengen, zodat we geen nee meer hoeven te verkopen. De blonde en de tripel hebben we altijd voldoende op voorraad. De gerstewijn zal dus de eerste worden die weer beschikbaar is en daarna gaan we de vaten bottelen, Barbatus 2 en 3. Daarnaast zijn we nog bezig met een soort champagne achtig bier met lychee smaak, ook echt een topper. Deze hebben we al een keer eerder gebrouwen, voor mijn eigen bruiloft als gift aan de gasten. Deze willen we in het voorjaar brouwen, een mooi bier voor de lente.

We hebben wel een paar keer IPA’s gebrouwen, maar we zijn zelf geen enorme IPA drinkers en richten ons dus meer op de traditionele biersmaken. Ik zou zelf heel graag een stout willen brouwen, daar ben ik echt verzot op. Voor nu focussen we ons op de bieren die zeg maar goed verkopen in de horeca, maar daarna willen we het assortiment uitbreiden met allerlei bieren. Doris en ik doen dit naast onze fulltime baan, dus we proberen eerst echt een naam op te bouwen en een basis te leggen waar we op kunnen voortborduren. 

Wat zijn jullie verdere toekomstplannen?

Op dit moment bevinden we ons in het ouderlijk huis van Doris en deze boerderij is ook nog van zijn ouders. We hebben hier alle ruimte en mogelijkheden om uit te breiden: we willen natuurlijk de brouwerij weer in bedrijf hebben en graag een proeflokaal maken. We zijn bezig met een horecavergunning, zodat we het proeflokaal ook echt open kunnen zetten en rondleidingen en proeverijen kunnen organiseren. In de opslag willen we een barrel room maken, om echt veel vatrijping te kunnen doen.

En dan nu meer over het bier in het pakket: Godfried met den Baard. 

Met Godfried met den Baard hebben we ons gefocust op het creëren van een tripel die kruidig is. Vaak zijn tripels niet heel kruidig en hier willen wij ons juist mee onderscheiden. We hebben kruidnagel en zoethout toegevoegd om dit te bereiken. Daarnaast zit er karamelmout bij, wat zorgt voor de amberkleur en om het bier beter in harmonie te krijgen. 

Wanneer drinken we Godfried met den Baard?

Ik ben zelf niet heel goed in bedenken welk bier samen gaat met welk eten, dus ik heb dit gevraagd aan een biersommelier. De Godfried met den Baard gaat erg goed samen met witlof, door het kruidige van het bier. Daarnaast hebben we met het bier wel eens wild zwijn bitterballen gemaakt. Dat was echt een mooie combinatie, maar elk bier gaat natuurlijk samen met bitterballen. 

Als laatste: wat is jouw persoonlijke favoriete biertje?

Dan moet ik natuurlijk altijd ons eigen bier zeggen he?! Maar dat weet ik wel! Het is een stout, een kerstbier. Het heet Jule Maelk en is van To Øl. Super goede stout! 

Meer weten over brouwerij De Kluys? Bekijk hier de website: De Kluys

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 15: Het verhaal van de Blotskòps

Rob: ‘’Als je voor het eerst Blotskòps naar buiten kunt, dan trek je ‘m open!’’…
Flesvandeweek

WEEK 4: Het verhaal van brouwerij 3 vrouwen

Robert: “Er komen soms ook spontaan mensen aan de deur, die hebben dan gelezen dat…
Flesvandeweek

WEEK 45: Het verhaal van Brouwerij De Werf

Arjen: ‘‘Brouwerij De Werf en haar bieren hebben een industriële uitstraling en nodigen uit tot…