Chris: ‘’Wij zijn met drie brouwers en wij zijn allemaal zoeten bierdrinkers. Dat is ook wel te proeven aan het bier. De Bennie Blond is een zoete blonde, bloemig, fruitig. Hij is misschien zelfs wel té gemakkelijk’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij De Blauwe Knoop:

Waar zijn we nu?

We zijn nu op Landgoed Tongelaar van brouwers landschap bij brouwerij de blauwe knoop. Ik ben Chris, de andere brouwers zijn John en Jeroen.

Hoe zijn jullie begonnen met brouwen?

Wij zijn in 2012 begonnen met brouwen. Eerst als hobby, eerst zijn we gestart met een bierclub. Bierclubje ‘t mag, ‘t mag van Jessica (mijn vrouw) staat dan bij mij op mn shirt. En zo heeft iedereen de naam van z’n eigen vrouw erop. En MAG staat voor Millse Alliantie van Genieten. Mill is de plaats waar wij zitten. Deze club komt eigenlijk elke maand wel bij elkaar. Proeven we ook bier van andere, we beoordelen het voor onszelf. We schrijven van alles op, op zo’n avond. Degene waar we heen gaan bepaald welk bier we drinken. 

Vanuit daar dachten we god, het is toch wel eens leuk om ook zelf bier te brouwen. Toen hebben we een workshop gevolgd. Dat bier was natuurlijk mislukt. Toen dachten we, dat kan nog wel eens beter. Vervolgens hebben we zelf ketels gebouwd, gelast met koper, noem maar op. Zo zijn we begonnen. Iedereen vond het zo leuk, en het werd een beetje een hype en een hobby. Eigenlijk is het nog steeds een hobby want we werken nog allemaal. Het werd ook een hype omdat we eigenlijk al onze bieren vernoemd hebben naar mensen in Mill. De belangrijke mensen in Mill, dorpsgekken, kunstenaars, noem maar op. Dus deze is ook vernoemd naar onze Bennie. Bennie is iemand die met een scootmobieltje door Mill crossed en toch wel bekend is. Met allemaal liedjes die hij dan zingt met de carnaval, op de kermis of gewoon in de kroegen. Dus dit biertje is een eerbetoon aan hem. Zo hebben we een triple vernoemd naar een visueel beperkte man uit Mill die eindredacteur is van een krant en eigenlijk alles doet wat iemand die kan zien ook doet. Behalve auto rijden dan. 

Uiteindelijk hadden we natuurlijk ook een naam nodig voor de brouwerij. Dat werd Brouwerij de Blauwe Knoop. Dat is eigenlijk een beetje een steek onder water. Vroeger was het zo als je van de blauwe knoop was dan was je een geheelonthouder. En dat is ooit een keer opgeheven, maar wij gebruiken die naam nu als gimmick. Meeste oude mensen weten wel wat het is, die komen dan hier en zeggen “oh brouwen jullie bier zonder alcohol”.

En alcoholvrij bier, dat hebben jullie ook?

Nee, dat is ook erg moeilijk. Je kan niet brouwen zonder alcohol. En dan moet je dat er daarna weer uithalen.

Maarja, iedereen vond het dus geweldig, leuk, wilde het kopen en proeven. We hadden maar 4 of 5 kratjes, dus dat is ieder eentje. Dus dat ging gewoon niet. En je mag het ook niet verkopen. Dus 2014 hadden we zoiets van wat gaan we doen. Gaan we commercieel of wat doen we. En toen zijn we eigenlijk verder gegaan als huurbrouwer. Dus thuis zelf de recepten maken en elders gaat brouwen. Op zich was dat goed te doen maar dat was het toch net niet. In 2016 hoorden we dat er een nieuwe eigenaar kwam in landgoed het Tongelaar. Die wil het groter maken, die wil een terras, die willen van alles. Er zijn namelijk helemaal niet veel brouwerijen in Nederland die brouwen in een kasteel. Nou, toen hebben wij gebeld en zeiden ze van ja, verrek we zaten eigenlijk al aan jullie te denken. En hier was dus een oud koetshuis. Daar stonden maaimachines binnen, schappen met tuingereedschap, echt een grote bende. En daar achterin zat een koelcel, maar die was kapot. Dat is opzich niet erg, want daar hebben we nu de warmte kamer van gemaakt. Dat die niet meer koelde kwam goed uit, maar die is dus wel goed geïsoleerd. 

Hier wilden wij dus wel beginnen. Zij hebben ons ook ondersteund door stroom aan te leggen. En toen was onze ruimte nog helemaal dicht en wij wilden toch wat meer affiniteit met de binnenplaats. De man naast ons had een pui met openslaande deuren naar het terras en dat wilde wij ook wel. Dan hadden we toch een beetje uitstraling. Dat is gebeurd, en nu hebben we een mooi brouwerijtje. Het gaat heel erg goed, we kunnen het eigenlijk niet meer aan. Het is gewoon veel te druk. Met die corona tijd ook. Volgens mij hebben mensen het thuis op een zuipen gezet. Het bier is gewoon niet aan te slepen. Hier ook niet, het terras is altijd vol. We verkopen super veel hier. Mensen die hier komen willen dan toch iets lokaals. 

Het gaat zelfs zo goed dat we niet eens reclame maken. Mensen bellen gewoon op, wij willen verkooppunt worden van jullie want wij worden gewoon bevraagd in de winkel of wij bier hebben van de blauwe knoop. Wij houden echt de rem er op. We maken nergens meer reclame.

En willen jullie dan niet opschalen?

Misschien, maar dat is hier niet mogelijk. Maar we zijn er wel over aan het nadenken. En er zijn een aantal vraagstukken. Wil iedereen zijn eigen werk nog houden, willen we groter, willen we extern brouwen, wil je een andere brouwerij ernaast maken en deze aanhouden voor de naam. Er zijn zoveel verschillende scenario’s. Maar we moeten er wel iets mee, omdat het eigenlijk niet meer zo kan. Maar je kan ook nog zeggen, we doen het niet. We laten het zo. Die paters in België, in Westvleteren die brouwen ook maar een bepaald aantal bier. En dan moet men ook maar wachten. 

Hoe kwam de Bennie Blond tot stand?

in de schuur, We wilden een blond bier maken. Dat was voor ons eigenlijk vrij simpel, en eigenlijk was hij ook meteen goed. Er zijn bieren waar we langer over hebben gedaan. Over de triple hebben we wel drie jaar gedaan volgens mij. En deze was gewoon hartstikke leuk. Meeste brouwers beginnen ook met een blond. We hebben hem eigenlijk gewoon snel gebrouwen met relatief weinig complexiteit maar gewoon een goed, lekker blond bier. Wij zijn met drie brouwers en wij zijn allemaal zoeten bierdrinkers. Dat is ook wel te proeven aan het bier. Het is een zoete blonde, bloemig, fruitig. Hij is misschien zelfs wel te gemakkelijk. Onze vrouwen vinden hem ook erg lekker. Er zit alleen 7,8 procent aan alcohol in. En dat proef je er niet aan af. Het zijn erg verraderlijke biertjes die wij hebben. 

Waar drink je dit bier bij?

Op het terras, als het lekker warm is.

Wat is het beste biertje ooit?

Het kasteel bier van brouwerij van honsebrouck. 

En hebben jullie een biertje dat jullie graag nog een keer willen maken?

Eigenlijk hebben we dat allemaal al gemaakt. We hebben een kast ale. Dat is een Barley Wine die neigt naar port en rozijnen voor de winteravonden. Die is eigenlijk voortkomend uit de dubbel genieten. Ik ben prins carnaval geweest een paar jaar geleden. Toen hebben de brouwers een bier gemaakt voor de prins. Dat was de dubbel genieten. Dat was een barley wine en die was zo goed bevallen. Dat we die nog een keer hebben gebrouwen maar dan onder een andere naam. 

Meer weten over brouwerij De Blauwe Knoop? Bekijk hier de website: De Blauwe Knoop

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 8: Het verhaal van brouwerij De Kleine Beer

Bernd: ‘’Traditioneel gezien is het in restaurants een wijnkaart, heel eerlijk, ik mag ook graag…
Flesvandeweek

WEEK 27: Het verhaal van Brouwerij Jonge Beer

Jan de Vries:  ‘Ik ben een beetje historie-gek. Het bierbrouwen moet voor mij historisch kloppen’…
Flesvandeweek

WEEK 26: Het verhaal van Brouwerij Bracque

Cas: ‘Nu kunnen we ons verheerlijken aan lekker bier én iets teruggeven aan iedereen die…