Harry: ‘’Waar mijn bieren lekker bij smaken? Haha, vooral bij zout en chips!’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we Bierbrouwerij De Pauw:

Met wie hebben wij het genoegen?

Mijn naam is Harry Blekkenhorst en normaal gesproken bij een rondleiding zou ik zeggen: welkom op het erf van Boerderij de Meulenhof. Brouwerij de Pauw is ondergebracht op het erf van deze eeuwenoude boerderij, welke al vier generaties wordt bewoond door de familie Blekkenhorst. 

Hoe ben je begonnen met Brouwerij de Pauw?

In 2007 kwam Bierbrouwerij de Pauw in de verkoop. Deze brouwerij stond eerst in Ommen op het industrieterrein, met een leuk proeflokaaltje erbij. Het proeflokaal moest dicht van de gemeente en toen is de brouwerij verplaatst naar Café de Flater. Echter moest alles wat ze daarvoor nodig hadden door het trapgat naar boven geleurd worden, dus daar was de aardigheid gauw van af. De brouwerij werd te koop aangeboden en de nieuwe eigenaren zouden dan bij elk bierrecept 1 of 2 keer geholpen worden door de vorige eigenaren. 

Ik heb dus deze brouwerij gekocht en vanaf 2007 ondergebracht in een oude boerderij in Den Ham. Later hebben we de brouwerij verplaatst naar de plek waar wij nu zijn. Sinds 2011 brouwen we op deze locatie.

Was je hiervoor al hobbybrouwer?

Ik had pas eenmalig gebrouwen eigenlijk en was deeltijd ambtenaar op de juridische afdeling van het gemeentehuis.  

Dan is dit wel heel wat anders…

Dat klopt. Ik wilde toch wel graag iets voor mij zelf doen en toen kwam de brouwerij op mijn pad. Dat was destijds ook heel stoer, het beginnen van een eigen bierbrouwerij.

Nog steeds wel toch?

Stoer? Nou, ja en nee. Je kunt het romantiseren, want het is wel gewoon hard werken. Het mooiste gedeelte is het geven van rondleidingen en proeverijen. 

Hoeveel brouwen jullie per maand?

Ik probeer wekelijks te brouwen, maar in de praktijk komt het neer op 40 à 50 brouwsels per jaar. 1 brouwsel duurt drie lange dagen: brouwen kost een lange dag, het schoonmaken en afvullen kost een dag en het etiketteren ook. Na het afvullen kunnen de bieren binnen twee weken de deur uit.

Hoeveel bier soorten maak je?

Ik heb 10 bieren in het assortiment. Ik vat het eigenlijk samen als twee Duitse bieren en acht Belgische bieren. Vijf van de bieren zijn uit het assortiment van 2007, inmiddels heb ik wel van bijna allemaal het receptuur gewijzigd en een beetje naar mijn eigen hand gezet. De Blonde Trots Honingbier is ongewijzigd. Sinds 2013 heb ik vijf nieuwe bieren toegevoegd aan het assortiment.

Zijn alle tien bieren altijd op voorraad?

Momenteel is het aspergebier niet op voorraad, dit is echt een seizoensbiertje. Maar bijvoorbeeld de zogeheten Wintertrots en Zomertrots heb ik het hele jaar op voorraad, ondanks de seizoensgebonden naam. Ik plak er dan een ander etiket op: witbier en bokbier. Want op een ander moment in het jaar kan dit natuurlijk ook gewoon een lekker bier zijn.

In ons pakket zit onder andere de Pauw’s Trots, kan je daar meer over vertellen?

De Pauw’s  Trots is een donker en duits biertje, een zogeheten Duitse Alt. Dit bier is mijn bewijs dat een donker bier ook een laag alcoholgehalte kan hebben. Om er een Duits bier van te kunnen maken en het een Alt te kunnen noemen, heb ik deze in 2007 teruggebracht van 6,5% naar 5%.

Wat maakt iets een alt?

Dat het bestaat uit water, graan, hop en gist en geen andere toevoegingen. Eigenlijk zoals het Duitse reinheitsgebot. Het lage alcoholgehalte in combinatie met de kleur, welke afhankelijk is van de diverse gerstemouten, maakt dat het herkenbaar is als een Alt.

Waar smaakt dit bier lekker bij?

Waar mijn bieren lekker bij smaken? Haha, vooral bij zout en chips!

Benieuwd waar de naam de Pauw vandaan komt en welk biertje Harry’s persoonlijke favoriet is? Dat lees je in week 43, waar ook meer wordt verteld over het Zwaar Bier uit het pakket!

Meer weten over brouwerij Pauw? Bekijk hier de website: Pauw

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 24: Het verhaal van Brouwerij Voorschoten over de Quadrupel

Sander Rooijakkers: “Ik zeg altijd: “Brouwerij Voorschoten is opgericht om lokaal in behoefte te voorzien.…
Flesvandeweek

WEEK 2: Het verhaal van De Gooische Bierbrouwerij

Guido: "Bier spijs combinaties vinden wij een mooi vertrekpunt van onze bieren! Al onze bieren…
Flesvandeweek

WEEK 38: Het verhaal van De Groningse Bierbrouwerij

Jaap: "Wit bier is eigenlijk een heel verkeerde naam, het hoort eigenlijk tarwebier te heten.…