Simon: ‘’Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan wegdrinken want dan ga je, je bed niet meer halen. ’’

Centraal in onze blog: wekelijks een verhaal over de brouwer van de fles van de week. Wie maakt dit bier en wat maakt dit bier zo bijzonder? Deze week spraken we brouwerij De Waallicht over het bonus bier in ons pakket! 

Welk bier hebben we nu voor ons?

Dit is de nachtbraker een barley wine, qua smaak is dit de meest heftige die Waallicht maakt. Qua alcohol ook trouwens, hij zit op 11,3%. Dit bier is echt vloeibare karamel. Meer karamel krijg je niet in een biertje.

Waar drink je dit lekker bij?

Dit moet je drinken bij een lekkere borrelplank. Gewoon, s’avonds op een bank genietend. Dit is geen feestbiertje. Je moet er ook geen vier op een avond gaan wegdrinken want dan ga je, je bed niet meer halen. Dit werkt erg goed bij zoete hapjes. Denk aan dadels of honing of een wat zoeter kaasje, daar werkt het echt heel erg mooi bij. 

Dit is wel een smaakexplosie. 

Ja, en je moet er ook mee oppassen want je wordt er echt heel erg dronken van. Ze hebben ook nog een variant met rozijnen, die is ook briljant maar wel zo intens, dat waarschijnlijk maar 5% van de mensen hem verdragen kan. Deze willen we ook gaan barrel agen op een cherry PX vat. Cherry PX is bijna vloeibare rozijnen. Dus dan willen we kijken of we die smaak ook uit een vat kunnen halen.

Jullie hebben net Waallicht overgenomen wat wil je nu als eerste gaan doen?

Een tripel brouwen! En gaan barrel agen. Wij hebben in de tijd dat we nu bestaan met dit cafe hele mooie connecties in zowel de bier als whiskywereld gelegd en doordat samen te brengen wil ik hele mooie dingen gaan doen. 

Wij hebben net de brouwerij overgenomen en hier vlakbij staat een heel groot pand leeg en het lijkt mij heel vet om die over te nemen. Dan kunnen we daar een proeflokaal maken. En het heeft twee etages dus ik zou nog een bed&breakfast er kunnen maken en een mooie proeftuin. En dan kan de brouwerij daar ook bij in. 

Twee weken geleden heb ik twee whiskey barrels besteld. Dus het eerste wat we gaan doen is de stout en de barley wine barrel agen. Dat zijn wel hele toffe projecten. En het eerste wat we gaan brouwen is een trippel. Die hebben we niet, en dat is een van mijn favoriete bierstijlen.

Dat is ook wel een bier wat in het standaardpakket van een brouwerij hoort

Ja, vind ik wel. Maar wij gaan wel met de huidige brouwers en een aantal prominenten uit de bierwereld proberen om in 1 keer de beste tripel van Nederland neer te zetten. Voor minder doe ik het niet. Wat mij betreft is dat nu de taitai van Oedipus en die is te verslaan. 

Als je kijk naar waallicht. Dat zijn echt briljante bierbrouwers. Die mensen weten alles over elk procesje, elk stofje en elk dingetje wat in bier gebeurt. Vorige keer zaten zie hier aan de bar, gezellig met z’n drieën te kletsen. Een is scheikundeleraar en de ander natuurkundeleraar. Toen begonnen ze op een gegeven moment over de scheikundige processen van een van hun bieren en ik kon ze nauwelijks verstaan. Ik weet wel hoe bier gemaakt worden maar zij weten echt hoe bepaalde suikerverbindingen reageren op verschillende soorten gist en ga zo maar door. En dat is heel gaaf, maarja ze hebben dan weer niet echt commercieel talent. En daar kan ik ze nu dus mooi mee helpen.

Meer weten over brouwerij Waallicht? Bekijk hier de website: Waallicht

Blijf op de hoogte van onze nieuwste verhalen

Lees ook:

Flesvandeweek

WEEK 49: De Bierbroeders met het Taai Taai bier

Bert: ‘’Dit bier is lekker op een mooie winteravond waarop het kraakt en doet en…
Flesvandeweek

WEEK 39: Het verhaal van Brouwerij Martinus

Martijn: “Wist je dat het moderne bierbrouwen helemaal niet duurzaam is terwijl het vroeger wel…
Flesvandeweek

WEEK 44: Het verhaal van Brouwerij Eanske

Oscar: ‘’Ik probeer altijd dingen te doen die niet iedereen doet.’’ Centraal in onze blog:…